Ovo jelo je klasik. Gotovo da ne postoji ugostiteljski objekt u našoj zemlji u kojem nećete pronaći teleću čorbu. I naravno, svi imaju vlastiti recept kojeg ljubomorno čuvaju. Za razliku od njih, naš kuhar Žarko Marić svoju recepturu je odlučio podijeliti sa vama.
Sastojci:
2 kašike suncokretovog ulja
1 glavica luka
2 mrkve
20 g korijena celera
300 g teletine
1 kašika peršuna
1 kašika mješavine začina
biber
1 kašika brašna
1/2 litra goveđeg temeljca
1 kašičica mljevene crvene paprike
200 g krompira
1 kašika ajvara
Kod pripreme čorbe najzahtjevnije je pripremiti sastojke koji će završiti u šerpi. Dakle, pripremite se na puno sjeckanja.
Počnite od povrća. Najprije ogulite krompir i ostavite ga u vodi, a zatim isjeckajte luk, mrkvu i celer. Savjetujemo da povrće ne sitnite previše. Kada stavite luk da se dinsta, možete isjeći i krompir na kockice. Luku dodajte mrkvu i celer i pustite da povrće omekša.
Potom, ubacite teletinu koju ste isjekli na zalogaje i pustite da se prodinsta sa povrćem. Zatim, ubacite začine. Kada ispari tečnost od povrća i mesa, sve pospite sa velikom kašikom brašna i fino umiješajte, pa zalijte sa temeljcem. Na kraju stavite crvenu mljevenu papriku, ubacite krompir i pustite sve da se kuha oko 40 minuta na laganoj vatri. Pred kraj kuhanja u čorbu umiješajte i veliku kašiku ajvara.