23.5.2017. 9:57
0
Narančin kolač od palente
Rijetki su kolači za koje nije potrebno izdvojiti malo više vremena da bi došli u fazu da se mogu konzumirati. Takav je slučaj i sa današnjim kolačem kojeg nam je pripremio Žarko Marić, a koji ćete, kad ga jednom probate, obožavati.
Sastojci:

250 g putera
250 g smeđeg šećera
    4 jaja
140 g palente
200 g brašna
    2 kašike praška za pecivo
korica i sok od 2 naranče

Glazura:
100 g sitnog šećera ili šećera u prahu
100 ml soka od naranče

Puter ostavite da omekša na sobonoj temperaturi, pa mu dodajte smeđi šećer i miksajte dok ne dobijete finu kremu. Zatim dodajite jaja, ali jedno po jedno. Vrlo je bitno da jaja postepeno umiksate u kremu. U drugoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke, pa im lagano dodajite kremu. 

Na kraju u smjesu umiješajte koricu i sok od naranče, pa sve izlijte u okruglu tepsiju prečnika 23 cm, ili u kalup za torte. Kolač pecite u rerni na 160 stepeni oko 40 minuta.

Dok se kolač peče i kuhinjom se širi miris naranče, možete napraviti jednostavnu glazuru koja će vaš kolač dodatno oživjeti. U šerpici pomiješajte narančin sok i šećer u prahu, te pustite da se kuha oko pet minuta. Sirup ostavite da se hladi, pa ga prelijte po kolaču nakon što ste ga rashladili.

Sočni i mirisni kolač možete dodatno posuti šećerom u prahu, a odlično će se slagati uz sladoled od vanilije i cappuccino.
 
KuhPoh pratite i na facebookuyoutubeu i twitteru.
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.