Pošto je sezona mladog luka, opet smo se odlučili za jelo u kojem je ovo divno povrće jedan od glavnih sastojaka. U kombinaciji sa krompirom, pavlakom i jajima dobijemo ozbiljno glavno jelo, a za one zahtjevnije ovo može biti super prilog uz neki komad mesa, ili pečenu ribu.
Sastojci:
1 kg kuhanog krompira
4 mlada luka
1 kašika mješavine začina
1 kašičica bibera
1 kašika ulja
Sok ½ limuna
3 jaja
300 ml vrhnja za kuhanje
100 ml pavlake
Ogulite krompir i isjecite ga na kocke veličine zalogaja, pa ga kuhajte dok ne omekša. U skuhan krompir dodajte nasjeckan mladi luk, začinite i sve dobro izmiješajte, pa poslažite u vatrostalnu zdjelu ili tepsiju.
Zatim, umutite jaja, pavlaku i vrhnje, pa zalijte krompir i luk. Tepsija ide u rernu na 200 stepeni, a trebalo bi da sve bude gotovo za 50 minuta. U zavisnosti od dubine tepsije, kao i jačine rerne, vrijeme pečenja može biti i kraće.
Ovo proljetno jelo možete dodatno obogatiti i narendanim žutim sirom, kojeg dodate pred kraj pečenja.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.