30.5.2017. 12:50
0
Domaći sirup od zove
U blizini potoka i rijeka primjetit ćete ovih dana mnoštvo bijelih cvijetova na granama. Grane zove su se okitile i prosto nas mame da ih beremo. A od bijelih mirisnih cvijetova može se praviti čaj, ili sok, ili u našem slučaju sirup koji će vas osvježavati tokom ljeta.
Sastojci:

30 cvijetova zove
2 limuna
1 naranča
10 listova svježe mente
2 l vode
2 kg šećera
1 kesica limuntosa

Dakle, sezona je zove i prava je šteta ne iskoristiti to za pravljenje domaćeg sirupa koji je nezamijenjiv osvježavajući napitak.

Ako možete birati, berite zovu koja nije blizu ceste. Naravno, možete je kupiti i na pijaci, ali bolje je napraviti jednodnevni izlet u prirodu i nabrati cvijetove koji nisu onečišćeni prašinom i različitim štetnim materijama.

Cvijetove zove prije korištenja dobro isperite vodom, pa ih poredajte u dublju i širu zdjelu, najbolje u veliki limeni lonac. Po cvijetovima poredajte limun i naranču narezane na deblje kriške, te listove svježe mente.

U posebnoj posudi pomiješajte vodu i šećer, te limuntos i miješajte dok se sav šećer ne istopi u vodi. Time prelijte zovu, poklopite i ostavite na tamnom mjestu najmanje 24 sata. ukoliko želite jači okus zove, tekučinu ostavite da stoji i duže.

Nakon toga, zovu procijedite kroz gazu ili pamučnu krpu i dobit ćete gusti sirup od kojeg ćete moći praviti osvježavajuće i ukusne napitke.

Sirup na kraju prespite u staklene boce i čuvajte ga u frižideru.
 
KuhPoh pratite i na facebookuyoutubeu i twitteru.
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.