Dovoljno je reći... Topa!
Kremasto, toplo, preukusno... Bio bi to u najkraćem opis tradicionalnog predjela, poznatijeg kao topa. Kao i druga tradicionalna jela i topa ima bezbroj recepata, a Žarko Marić ju je pripremio na svoj način.
Sastojci:
50 g putera
100 g mladog sira
50 g kajmaka
50 g pavlake
2 jaja
25 g dimljenog sira
Topa je jelo koje obožavaju svi! Možda ima onih koji će se požaliti na izgled, ali kad je probaju sva negodovanja padaju u vodu.
Vrlo je jednostavna za napraviti i uglavnom se služi kao predjelo na iftarima za vrijeme Ramazana. Topa je, naravno, najbolja kada se pravi od domaćih sastojaka, ali ako niste u mogućnosti nabaviti ih, onda će poslužiti i oni koje možete kupiti u svakom marketu.
Dakle, nema nikakve mudrosti u spravljanju tope, mada ćete čuti različita mišljenja i savjete. Važno je da sve radite na laganoj vatri i da namirnice topite jednu po jednu. Rastopite puter, pa u njega dodajte mladi sir i miješajte dok se ne sjedine. Zatim, kajmak, pa pavlaku. Kada dobijete kompaktnu smjesu dodajte jaja, jedno po jedno.
Kada se i jaja „istope“ u topu narendajte dimljeni sir i sklonite je s vatre. Uz topu odlično idu vrući somuni ili peksimeti, a pošto je riječ o tradicionalnom jelu, preporučujemo da je i jedete na tradicionalan način, odnosno umačući, a ne kašikom.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.