Nastavljamo u duhu tradicije, pa nam je Žarko Marić danas pripremio halvu, i to ne običnu, već sa čokoladom.
Sastojci:
1 šolja vode
2 šolje ulja
6 šolja šećera
6 šolja brašna
1 šolja čokolade u prahu
1 šolja mljevenih oraha
1 šolja grožđica
Malo šta se uzmiriše kućom kao kad se pravi halva. I za ovu poslasticu postoje različiti načini pripreme, a ovaj je jedan od najjednostavnijih.
U dubljoj šerpi pomiješajte vodu, ulje i šećer i na laganoj vatri miješajte dok se šećer ne istopi. U posebnoj zdjeli prosijte brašno, pa ga pomiješajte sa čokoladom u prahu, ili kakaom. U šećernu smjesu koja treba da ključa, postepeno dodajite brašno i čokoladu i brzo miješajte kako se ne bi stvorile grudvice. Stariji znaju reći, ako se pojave grudvice da halva nije uspjela.
Kada umiješate svo brašno, sklonite šerpu s vatre, pa u halvu dodajte mljevene orahe i grožđice. Halvu možete izliti u tepsiju pa staviti na hlađenje, ili je možete toplu vaditi kašikom i slagati na tanjur. Prije služenja je možete posuti šećerom u prahu, ili čokoladom u prahu.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.