9.6.2017. 10:41
0
Sitni ćevap s rižom
Prva asocijacija na riječ ćevap jeste „desetka u pola s lukom“, ali sitni ćevap skoro da nema nikakve veze sa tim ćevapima. Riječ je, dakle, o još jednom tradicionalnom jelu u kojem dominira meso i koje je vrlo popularno u aščinicama i nacionalnim restoranima. A, da ga nije teško napraviti ni kod kuće pokazao nam je Žarko Marić.
Sastojci:

800 g junetine 
150 ml ulja
1 glavica luka
1/2 glavice bijelog luka
1 kašika peršuna
2 kašike koncentrata paradajza
250 g kuhane riže
so 
biber

U šerpi zagrijte veću količinu ulja, pa dodajte krupno isjeckan luk. Kada luk postane kristalno proziran dodajte junetinu izrezanu na zalogaje. Zatim, dodajte sitno isjeckan bijeli luk, peršun i začnite po želji. Meso dinstajte oko 10 minuta, pa dodajte koncentrat paradajza.

Kada se paradajz sjedini s mesom sve prelijte vodom i pustite da se lagano krčka. S vremena na vrijeme, provjerite da li treba doliti još vode i lagano promiješajte. Sitni ćevap kuhajte dok meso ne omekša po vašoj želji.

Pred kraj kuhanja, u posebnoj šerpi skuhajte rižu, a zatim izvadite meso iz šerpe u kojoj ste pripremali ćevap. Rižu prespite u umak od mesa i miješajte na laganoj vatri dok riža ne upije sav sos.

Uz sitni sa rižom godit će hladan kefir.
 
KuhPoh pratite i na facebookuyoutubeu i twitteru.
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.