27.6.2017. 11:11
0
Muffini od krompira
Muffine uglavnom povezujemo sa kolačima i nečim slatkim, ali sigurni smo da će vam se dopasti i slana varijanta. Žarko Marić nam je napravio muffine od krompira i odlični su za doručak.
Sastojci:

350 g krompira
50 g putera
1 kašičica šećera
prstohvat soli
1 kašika germe 
pola čaše toplog mlijeka
50 g kukuruznog brašna
350 g brašna tip 550
1 žumance

Skuhajte krompir, pa ga ispasirajte da dobijete pire krompir i ostavite da se ohladi. Pomiješajte germu i mlijeko i pustite desetak minuta da germa počne dijelovati.

U posebnoj zdjeli sjedinite suhe sastojke: brašno, kukuruzno brašno, so i šećer, te dodajte germu s mlijekom, pa zamijesite tijesto sa pireom od krompira u koji ste dodali puter. Dobiveno tijesto ostavite desetak minuta da se diže.

Zatim, od dobivenog tijesta pravite kuglice veličine lješnjaka i po dvije stavljajte u kalupe za muffine. Kada popunite kalup, ponovo ostavite tijesto da malo nadođe, a potom muffine premažite žumancem.

Pecite ih u zagrijanoj rerni na 190 stepeni oko 15-20 minuta, odnosno dok ne dobiju finu zlatnu boju. Mladi sir, vlašićki sir, ili kombinacija svježeg sira i pavlake odličan su prilog uz ove slane muffine.

KuhPoh pratite i na facebookuyoutubeu i twitteru.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.