Tradicionalno pravljenje ajvara zahtijeva od vas ozbiljne pripreme. Treba kupiti veću količinu paprika roga, patlidžana, ulja, pa snaći se za veliki lonac, veliki šporet, itd. Žarko Marić je našao rješenje u receptu za brzi ajvar koji bez ikakvih poteškoća možete napraviti kad god poželite.
Sastojci:
2 veća patlidžana
½ kg zelene paprike
2 paradajza
soli po želji
1 šolja maslinovog ulja
2 kašike ulja
1 kašika hrena
½ šolje vinskog sirćeta
2-3 češnja bijelog luka
1 kašika mješavine začina
2 kašike susama
Dva veća patlidžana ogulite i nasjecite na kockice, pa im dodajte narezane paprike i paradajz. Sve posolite po želji i zalijte maslinovim uljem, te stavite u rernu na 180 stepeni i pecite oko 20 minuta. Ako ste ljubitelj malo pečenijeg povrća, ostavite ga u rerni pola sata.
U većoj šerpi zagrijte ulje na laganoj vatri, pa povrće iz rerne prebacite u nju. Zatim, postepeno u povrće dodajite hren, sirće, bijeli luk i na kraju susam. Sve pustite nek se dinsta oko 15 minuta.
Toplo povrće prebacite u blender i miksajte dok ne dobijete kremasti smjesu. Namaz ohladite i dobili ste brzi ajvar koji se odlično slaže sa
Muffinima od krompira.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.