I danas nastavljamo u istom ritmu. Sve miriše na more, a mekana i sočna orada stiže ravno iz rerne. U nastavku saznajte kako je to Žarko Marić sve lijepo posložio.
Sastojci:
1 orada
poliv za ribu (maslinovo ulje, bijeli luk i peršun)
½ kg krompira
1 tikvica
1 crvena paprika
½ glavice luka
½ žute tikvice
so
2 kašike mješavine začina
Sa oradom teško da možete pogriješiti. Fino, mekano i ukusno meso, a nema mnogo devera ni sa kostima.
Svježu oradu danas ćete pronaći u skoro svakoj ozbiljnijoj ribarnici, a tamo će vam je bez problema i lijepo očistiti. Vaše je da oradu na nekoliko mjesta zarežete nožem i lijepo začinite. Nasolite je s obje strane, pa je pospite i sa mješavinom začina, te prelivom za ribu koji možete napraviti od maslinovog ulja, bijelog luka i peršuna.
Unutrašnjost ribe također bogato prelijte ovom mješavinom, a nećete pogriješiti ako stavite i grančicu svježeg ruzmarina. U posebnoj zdjeli pomiješajte krompir, tikvice, papriku i luk, te ih začinite i posložite po nauljenoj tepsiji. U sredinu tepsije položite oradu i sve stavite u rernu na 180 stepeni i pecite oko pola sata. Obavezno, za vrijeme pečenja ribu dodatno premazujte sa maslinovim uljem kako se ne bi presušila.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.