Malo blendate, malo miksate, stavite u frižider i uživate u osvježavajućoj poslastici. To bi ukratko bio Mousse od malina koji je, i ovog puta, pripremio Žarko Marić.
Sastojci:
360 g svježih malina
130 g šećera
1 kesica želatine
300 ml vrhnja za šlag
Sezona malina je pri kraju, ali za ovaj recept mogu poslužiti i one smrznute. Izblendajte ih dok ne dobijete kremastu kašu. Ukoliko vam sjemenkice iz malina smetaju, kašu možete procijediti kroz pamučnu gazu ili krpu.
U kašu od malina uspite šećer i želatinu koju ste razmutili s vodom i miksajte dok se šećer ne rastvori. U posebnoj zdjeli umutite vrhnje za šlag u koji, ako ste ljubitelji malo više slatkog, možete dodati kesicu vanilinog šećera.
Kada dobijete čvrst snijeg u njega lagano dodajte kašu od malina i miksajte dok se smjesa ne sjedini. Mousse uspite u zdjelice i ostavite u frižider da se ohladi. Pri serviranju mousse dodatno možete ukrasiti svježim malinama, ili narendanom čokoladom.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.