28.7.2017. 14:08
0
Musaka Italiano
Žarko Marić se odlučio danas za malo kompleksnije jelo koje će obradovati posebno ljubitelje italijanske kuhinje.
Sastojci:

2 veća patlidžana
4 kašike maslinovog ulja
500 g krompira
mješavina začina
so

Bolonjez sos:
2 kašike djevičnaskog maslinovog ulja
1 veća glavica luka
450 g faširanog mesa
1 kašika mješavine začina
so 
250 ml pasiranog paradajza
1 kašika svježeg bosiljka

Bešamel sos:
50 g putera
5 kašika brašna
4 šolje mlijeka
muškatni oraščić
so 

150 g narendanog parmezana

Kod pravljenja ove musake jako je bitno da pripremne radnje uradite po redoslijedu. Najprije, patlidžan narežite na kriške debljine 0,5 cm, pa ga posolite i ostavite da malo odstoji. Patlidžan će pustiti vodu, pa je kriške prije prženja u tavi na malo ulja potrebno posušiti papirnim ubrusima. Kriške patlidžana pržiti s obje strane dok ne porumene. Patlidžan se može i grilovati, a možete ga, kao što je to uradio Žarko i ispeći u rerni.

Krompir narežite na kriške debljine oko 0,5 cm i stavite da se kuha oko 10 minuta, pazeći da se ne prekuha. Izvadite iz vode, pospite s malo ruzmarina i ostavite na stranu. Naravno, nećete pogriješiti ni ako, kao Žarko krompir isječete na tanke kriške, pa ih kratko ispečete u rerni.

Zatim, pripremite bolonjez sos. Prodinstajte luk na maslinovom ulju, pa dodajte faširano meso po želji. Začinite i pustite da meso porumeni. Na kraju, zalijte sve s paradajz sosom i krčkajte oko 30 minuta.

Za bešamel rastopite puter u šerpi i dodajte brašno, pa miješajte neprestano metlicom kako se ne bi stvorile grudvice. Posolite i pobiberite. Zatim, lagano sipajte mlijeko ne prestajući miješati metlicom. Pred kraj dodajte muškatni oraščić.

I na kraju vam ostane samo da poslažete musaku. Na dno tepsije, ili vatrostalne zdjele, stavite krompir, pa po njemu patlidžan. Zatim, bolonjez sos, preko kojeg opet stavite red krompira i patlidžana. Sve zalijte bešamelom i preko izrendajte parmezan, ili neki žuti sir.

Musaku pecite u rerni na 180 stepeni oko 30 minuta.
 
KuhPoh pratite i na facebookuyoutubeu i twitteru.
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.