Žarko Marić se odlučio danas za malo kompleksnije jelo koje će obradovati posebno ljubitelje italijanske kuhinje.
Sastojci:
2 veća patlidžana
4 kašike maslinovog ulja
500 g krompira
mješavina začina
so
Bolonjez sos:
2 kašike djevičnaskog maslinovog ulja
1 veća glavica luka
450 g faširanog mesa
1 kašika mješavine začina
so
250 ml pasiranog paradajza
1 kašika svježeg bosiljka
Bešamel sos:
50 g putera
5 kašika brašna
4 šolje mlijeka
muškatni oraščić
so
150 g narendanog parmezana
Kod pravljenja ove musake jako je bitno da pripremne radnje uradite po redoslijedu. Najprije, patlidžan narežite na kriške debljine 0,5 cm, pa ga posolite i ostavite da malo odstoji. Patlidžan će pustiti vodu, pa je kriške prije prženja u tavi na malo ulja potrebno posušiti papirnim ubrusima. Kriške patlidžana pržiti s obje strane dok ne porumene. Patlidžan se može i grilovati, a možete ga, kao što je to uradio Žarko i ispeći u rerni.
Krompir narežite na kriške debljine oko 0,5 cm i stavite da se kuha oko 10 minuta, pazeći da se ne prekuha. Izvadite iz vode, pospite s malo ruzmarina i ostavite na stranu. Naravno, nećete pogriješiti ni ako, kao Žarko krompir isječete na tanke kriške, pa ih kratko ispečete u rerni.
Zatim, pripremite bolonjez sos. Prodinstajte luk na maslinovom ulju, pa dodajte faširano meso po želji. Začinite i pustite da meso porumeni. Na kraju, zalijte sve s paradajz sosom i krčkajte oko 30 minuta.
Za bešamel rastopite puter u šerpi i dodajte brašno, pa miješajte neprestano metlicom kako se ne bi stvorile grudvice. Posolite i pobiberite. Zatim, lagano sipajte mlijeko ne prestajući miješati metlicom. Pred kraj dodajte muškatni oraščić.
I na kraju vam ostane samo da poslažete musaku. Na dno tepsije, ili vatrostalne zdjele, stavite krompir, pa po njemu patlidžan. Zatim, bolonjez sos, preko kojeg opet stavite red krompira i patlidžana. Sve zalijte bešamelom i preko izrendajte parmezan, ili neki žuti sir.
Musaku pecite u rerni na 180 stepeni oko 30 minuta.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.