Stara narodna kaže, neka ima mlijeka i hljeba u kući i ne boj se gladi. Popara ima raznih, a Žarko Marić nam je napravio onu koja bude najbrže gotova i savršena je za doručak.
Sastojci:
1 l mlijeka
200 g starog hljeba
pustiti da proključa
30 g putera
50 ml vrhnja za kuhanje
1 kašičica bijelog luka u prahu
Za ovo jelo stvarno ne trebate biti kulinarski stručnjak. U većoj šerpi zagrijte mlijeko, pa u njega dodajte narezan ili rukama iskidan stari hljeb. Kada mlijeko proključa, smanjite vatru i dodajte puter i vrhnje za kuhanje, pa miješajte dok se popara ne zgusne.
Kuhajte na laganoj vatri oko tri minute, neprestano miješajući, pa pred kraj dodajte bijeli luk u prahu. Poparicu po želji možete dodatno začiniti. Žarko ju je prije serviranja posuo sa svježim peršunom. Ovo je odličan recept da iskoristite stari hljeb.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.