18.8.2017. 14:07
0
Italijanska mirisna pogača
Italijani su dokazali da su majstori za tijesta i tjesteninu, a takav slučaj je i sa današnjom pogačom koju je Žarko Marić pripremio po uzoru na stare pekare s juga Italije.

Sastojci:

vrećica kvasca 
kašičica šećera 
kašika brašna 
100 ml mlake vode 
300 grama bijelog brašna 
150 grama kukuruznog brašna 
kašičica soli 
kašika meda 
5 kašika maslinovog ulja 
200 ml tople vode 
2 kašike prezle 
2 kašike parmezana 
1/2 kašičice bijelog luka u prahu 
bosiljak
ruzmarin
origano 

Najprije pripremite kvasac. Pomiješajte ga s brašnom, šećerom i toplom vodom i ostavite ga da nadođe.

U velikoj zdjeli prosijte oba brašna i dodajte so, pa sve lijepo izmješajte rukama. U brašno dodajte kvasac, pa maslinovo ulje, med i vodu. Mijesite dok ne dobijete mekano tijesto. Od tijesta formirajte kuglu, koju je potrebno prekriti prozirnom folijom i ostaviti na sobnoj temperatura da nadolazi oko 45 minuta, odnosno dok se tijesto ne udvostruči.

Tijesto koje je nadošlo prebacite u tepsiju koju ste obložili papirom za pečenje i fino ga razvaljajte da bude podjednako debelo. Zatim, kažiprstom napravite rupe po cijelom tijestu, premažite ga maslinovim uljem i ostavite da nadolazi još desetak minuta.

Za to vrijeme u posebnoj zdjeli pomiješajte prezlu i parmezan, te im dodajte začine. Ako imate koristite svježe začine, ali poslužit će i sušeni. Sa tom smjesom pospite pogaču i stavite je u zagrijanu rernu na 200 stepeni. Poslije pola sata, vaša italijanska mirisna pogača trebala bi biti gotova. Uz ovu pogaču odlično idu mozzarella i svježi paradajz.

KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.