21.8.2017. 15:28
0
Tropski cheesecake
Kolači od sira, odnosno cheescake, ne gubi na svojoj popularnosti, a svakodnevno se pojavi neki novi recept.

Žarko Marić nam je osmislio tropsku varijantu ove popularne slastice.

Sastojci:

biskvit:

200 g mljevenog crnog keksa (oreo)
50 g kremasti sir (mascarpone)
narendana korica limuna

ananas krema:

400 ml mlijeka
1 žumance
200 ml kompota od ananasa (iz konzerve)
1 kašika ruma
50 g šećera
1 vanilin šećer
2 kašike kokosovog brašna
2 kašike škrobnog brašna (gustin)
2 kašike brašna
2 bjelanca
prstohvat soli
4 koluta ananasa iz kompota

krema od sira:


1 pakovanje mljevene želatine
sok od ananasa
250 ml vrhnje za šlag
1 pakovanje kremfiksa
3 koluta ananasa iz kompota
100 ml jogurta
150 g krem sira
3 kašike kokosovog bašna
150 ml soka ananasa iz kompota
50 g šećera
narendana kora limuna

Kao i svi drugi cheescakei tako i ovaj ima temelj od keksa. Naravno, možete koristiti mljeveni
keks po želji, a Žarko je stavio oreo zbog crne boje kako bi na kraju kolač što bolje izgledao.
Dakle, u samljeveni keks dodajte krem sir, odnosno mascarpone koji spada u masne sireve,
limunovu koricu i rukama mijesite dok ne dobijete smjesu koja će vam biti podloga za
cheesecake.

Biskvit smjesu poredajte po dnu kalupa za torte kojeg ste obložili papirom za pečenje, a da biste
je poravnali možete koristit dno čaše sa kojim ispritišćete keks kako bi kora bila što čvršća. Sve
stavite u rernu na 160 stepeni i pecite oko 10 minuta.

Dok se peče biskvit, pripremite prvu kremu, odnosno ananas kremu. U šerpu na šporetu zagrijte
mlijeko, pa u njega dodajite ostale „mokre“ sastojke ali jedan po jedan. Stavite žumance, pa
miješajte dok se ne sjedini, a potom ulijte kompot od ananasa te opet dobro izmiješajte. I na
kraju rum. Zatim, dodajite „suhe“ sastojke. Sve to radite na laganoj vatri i miješate lagano dok se
krema ne počne zgušnjavati. Pustite da se kuha oko 10 minuta, povremeno miješajući, pa je
skinite s vatre. U posebnoj zdjeli izmiksajte bjelanca, pa kad dobijete čvrst snijeg, lagano ga
lopaticom umiješajte u kremu. Sa tom kremom, dok je još topla, prelijte biskvit koji ste izvadili
iz rerne. Kolutove ananasa usitnite pa ih lagano poredajte u kremu i sve ostavite da se hladi na
sobnoj temperaturi.

Za to vrijeme se posvetiti pravljenju druge kreme. U posebnoj zdjeli umutite vrhnje za šlag s
kremfiksom dok ne dobijete čvrst šlag. Kolutove ananasa stavite u blender, pa ih dobro usitnite,
pa u to dodajte postepeno krem sir, jogurt, ostatak soka od ananas, kokosovo brašno, šećer i
limunovu koricu. Kad se sastojci sjedine lagano ih lopaticom dodajte u šlag i promiješajte.
Želatinu pomiješajte sa sokom od ananasa i pripremite je po uputstvu na pakovanju, pa je onda
toplu izlijte u kremu i kratko je izmiksajte srednjom brzinom na mikseru. Kremu od sira izlijemo
na kolač i sve ostavimo u frižider da se hladi, najbolje preko noći.

Tropski cheescake je savršen za tople ljetne dane.

KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Redakcija
T:
F:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.