1.9.2017. 9:37
0
Kremaste kocke od višanja
Danas ćemo se počastiti jednim laganim i kremastim kolačem. Žarko Marić je napravio odličnu kombinaciju biskvita, kreme i višanja, a nije ni komplikovano za napraviti.

Sastojci:

Kora: 
7 jaja 
7 kašika brašna 
7 kašika šećera 
3 kašike mljevenih oraha 
1 kesica praška za pecivo
2 kašike kakao praha 
1 vanilin šećer

Fil:

500 ml kompota od višanja
½ šolje vode
5 kašika gustina
4 kašike šećera 
500 ml vrhnja za šlag

Ovaj klasični recept za mekani biskvit jednostavno ne može a da ne uspije. Najprije izmiksajte jaja, pa dodajite redom ostale sastojke i miksajte dok ne dobijete finu i glatku smjesu. Izlijte je u tepsiju koju ste prethodno obložili papirom za pečenje i stavite u zagrijanu rernu na 180 stepeni. Poslije 40 minuta imat ćete fino pečen biskvit.

Iz kompota izvadite višnje, a sok prelijte u šerpu i lagano zagrijavajte. Dodajte i pola šolje vode. U posebnoj zdjelici pet kašika gustina pomiješajte sa sokom iz šerpe dok se gustin ne rastvori, pa potom ga umiješajte u sok. Pred kraj dodajte i šećer te miješajte dok se ne istopi i dok ne dobijete gustu kremu. Ostavite je da se hladi, a u posebnoj zdjeli izmiksajte vrhnje za šlag, pa pola šlaga špatulom umiješajte u kremu. Na kraju dodajte višnje te ih lagano sjedinite s kremom. 

Kremu od višanja (ohlađenu) izlijte po biskvitu, a onda preko nje nanesite ostatak šlaga. Kolač ostavite u frižider na hlađenje (najmanje 2 sata), pa ga ohlađenog isijecite na veće kocke i poslužite uz kafu.

KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.

 


0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.