Danas ćemo se počastiti jednim laganim i kremastim kolačem. Žarko Marić je napravio odličnu kombinaciju biskvita, kreme i višanja, a nije ni komplikovano za napraviti.
Sastojci:
Kora:
7 jaja
7 kašika brašna
7 kašika šećera
3 kašike mljevenih oraha
1 kesica praška za pecivo
2 kašike kakao praha
1 vanilin šećer
Fil:
500 ml kompota od višanja
½ šolje vode
5 kašika gustina
4 kašike šećera
500 ml vrhnja za šlag
Ovaj klasični recept za mekani biskvit jednostavno ne može a da ne uspije. Najprije izmiksajte jaja, pa dodajite redom ostale sastojke i miksajte dok ne dobijete finu i glatku smjesu. Izlijte je u tepsiju koju ste prethodno obložili papirom za pečenje i stavite u zagrijanu rernu na 180 stepeni. Poslije 40 minuta imat ćete fino pečen biskvit.
Iz kompota izvadite višnje, a sok prelijte u šerpu i lagano zagrijavajte. Dodajte i pola šolje vode. U posebnoj zdjelici pet kašika gustina pomiješajte sa sokom iz šerpe dok se gustin ne rastvori, pa potom ga umiješajte u sok. Pred kraj dodajte i šećer te miješajte dok se ne istopi i dok ne dobijete gustu kremu. Ostavite je da se hladi, a u posebnoj zdjeli izmiksajte vrhnje za šlag, pa pola šlaga špatulom umiješajte u kremu. Na kraju dodajte višnje te ih lagano sjedinite s kremom.
Kremu od višanja (ohlađenu) izlijte po biskvitu, a onda preko nje nanesite ostatak šlaga. Kolač ostavite u frižider na hlađenje (najmanje 2 sata), pa ga ohlađenog isijecite na veće kocke i poslužite uz kafu.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.