8.9.2017. 12:34
0
Kineski slasni zamotuljci
Kineski restorani se i nisu proslavili na našem podneblju, ali mora se priznati da postoje brojna jela koja vrijedi probati. Jedno od njih su i zamotuljci od tijesta koje je Žarko Marić filovao mesom i kupusom. Mljac!
Sastojci:

tijesto: 
500 g glatkog brašna 
300 ml mlake vode 

nadjev: 
300 g svježeg kupusa 
250 g mljevenog mesa
½ kašičice svježeg đumbira 
1 kašika soja sosa
prstohvat soli
1 kašika vlasca
1 žumance 

Zamotuljci od tijesta, odnosno dumpling, je jelo karakteristično za Aziju i Indiju, ali ga pronalazimo i u mnogim drugim kuhinjama širom svijeta. Ipak, verzija koju nam je pripremio Žarko najviše je slična onima koje se prave u Kini.

Dakle, pomiješajte brašno i vodu i umijesite tvrđe tijesto. Od tijesta napravite manje kuglice (veličine šake) i ostavite ga na toplom oko 10 minuta.

Za to vrijeme možete pripremiti nadjev. Manju glavicu kupusa isijecite na što tanje trakice. Možete koristiti i kineski kupus koji mnogo lakši za narezati. U kupus dodajte mljeveno meso i začine i sve dobro izmiješajte.

Jednu kuglicu tijesta razvaljajte na pobrašnjenoj površini. Potrudite se da tijesto razvaljate što tanje. Zatim, kalupom ili zdjelicom (kao što je to uradio i Žarko) iskružite tijesto. U sredinu tijesta stavljajte nadjev, pa žumancem premažite krajeve. Zatim, krajeve tijesta lagano spojite i na kraju malo uvrnite kako biste dobili zamotuljak.

Ne morate čekati da napravite sve zamotuljke pa ih kuhati, već možete kako koji smotuljak napravite tako ga lagano ubacite u ključalu vodu. Potrebno im je oko 20 minuta da budu gotovi. Kuhane zamotuljke možete prije serviranja posuti crvenom paprikom, a odlično idu kada ih umačete u soja sos.

Žarki je pri spravljanju zamotuljaka i ovoga puta pomogao prijatelj Tefal.

KuhPoh pratite i na facebookuyoutubeu i twitteru.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.