19.9.2017. 14:18
0
Torta od palačinaka s malinama i mascarponeom
Palačinci su desert koji možete pronaći u skoro svakom ugostiteljskom objektu, bilo da je riječ o uglednom restoranu ili kiosku na ulici, ali nekako su najbolji kada ih napravimo u svom domu i namažemo čim hoćemo i koliko hoćemo. Žarko Marić je otišao i korak dalje, pa je od palačinaka napravio tortu.

Sastojci:

Tijesto za palačinke:
250 g malina
1 šolja mlijeka
4 jaja
1 kašika ekstrakta vanilije
300 g brašna
1 kašika šećera
prstohvat soli

nadjev:
220 g mascarponea
150 g šećera
1 štapić vanilije ili ekstrakt vanilije
400 ml vrhnja za kuhanje sa što većim udjelom masnoće

Kako je osnov ovog recepta tijesto, onda je najbolje da krenete od pripreme tijesta, koje će biti malo drugačije od onog koje koristite za klasične palačinke. Najprije, svježe maline izbledajte dok ne dobijete voćnu kašu. Nju je potrebno procijediti kroz gazu kako biste izbjegli da u tijesto dospije neka sjemenka maline.

Kašu od maline pomiješajte s mlijekom, jajima, brašnom, šećerom i ekstraktom vanilije, pa miksajte dok ne dobijete glatku i gušću smjesu. Žarko se koristio mikserom Tefal Powermix i dobio je savršenu smjesu za palačinke. Ukoliko vam je smjesa prerijetka slobodno možete dodati još malo brašna, a ako je pregusta onda je razrijedite sa malo mlijeka.

Palačinke pecite u dobro zagrijanoj tavi za palačinke i gotove ih slažite jedan na drugi. Za savršene rezultate koristite Tefal tavu za palačinke. Kad se ispeku svi palačinci, pripremite kremu od mascarponea. Siru dodajte šećer, vaniliju i vrhnje i miksajte dok ne dobijete finu kremu. Vrhnje dodajite postepeno, kako se krema ne bi previše razrijedila.

Zatim, ide proces slaganja. Jedna palačinka, pa sloj kreme i sve tako dok ima palačinaka, odnosno kreme. Bitno je da završavamo sa palačinkom. Naravno, ukoliko volite eksperimentisati, onda palačinke možete slagati i na način kao što je to učinio Žarko. Na vrh torte možete staviti nekoliko svježih malina i šlag, ili rendanu čokoladu.

KuhPoh pratite i na facebookuyoutubeu i twitteru.

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.