Kad god biste nešto brzo, domaće i slatko, muffini su idealno rješenje. Izmiješate sastojke, gurnete u rernu i za pola sata već možete uživati u slasnim zalogajima.
Sastojci:
smjesa za muffine:
120 g brašna
120 g pšeničnog griza
30 g mljevenih lješnjaka
½ praška za pecivo
1 kašika cimeta
nadjev:
200 g gustog jogurta
60 ml ulja
1 jaje
120 g smeđeg šećera
½ kesice vanilinog šećera
180 g brusnice
Najprije u većoj zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke: brašno, griz, lješnjake, prašak za pecivo i cimet. Ako hoćete da pojačate okus i miris lješnjaka, prije mljevenja ih kratko popržite u tavici.
U drugoj zdjeli izmiksajte tzv. mokre sastojke, pa kad jogurt, ulje, jaje i šećer postanu kremasti dodajte im suhe sastojke i miksajte dok se svi sastojci ne sjedine. Na kraju, u smjesu lagano umiješajte brusnice. Ako niste u mogućnosti nabaviti svježe, možete koristiti i suhe koje je prethodno potrebno malo nakvasiti u vodi. Također, po želji, možete koristiti i neko drugo bobičasto voće.
Muffine izlijte u kalup, ili korpice, pa ih pecite u zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata. Priprema ovog slatkiša još je jednostavnija kada uz sebe imate
Tefal. Sigurni smo da će vam, bez obzira na oblačno i kišno vrijeme, ovi muffini uz šolju toplog čaja popraviti raspoloženje.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.