Nekada davno nije bilo kocki za supu i raznih dodataka jelima kao danas, pa su se ljudi snalazili i pravili sami različite mješavine kojima su oplemenjivali jela. Žarko Marić je napravio bosanski pešt, nezamjenjivi domaći dodatak jelima, koji može poslužiti i kao odličan namaz.
Sastojci:
1 kg masnijeg suhog mesa
50 ml sirćeta
10 ml ulja
1 glavica bijelog luka
100 g peršuna
50 g vlasca
biber
so
slatka paprika
Ljeto je iza nas i vrijeme je za pripremu zimnice, a jedna od neizostavnih stvari je i pešt. Domaći dodatak jelima koji ima poseban okus i daje vašoj hrani poseban šmek.
Potreban vam je jedan komad suhog mesa koji je dobro mastan i kojeg je potrebno fino usitniti prije nego ga stavite u blender ili mašinu za mljevenje. Također, možete zamoliti i mesara kod kojeg ste kupili meso da vam vaš komad samelje.
Zatim, u meso dodajte sirće, ulje i začine i sve dobro sameljite, ili izblendajte, kako biste dobili smjesu sličnu pašteti. Kremastu smjesu, potom, sipajte u teglice koje je potrebno držati u frižideru. Pešt je odličan kao dodatak za različita variva, a dodate li ga u grah dobit ćete pravi specijalitet. Osim kao dodatak jelima, pešt možete koristiti i kao namaz ili umak.
Jednom kada ga napravite i probate, bosanski pešt će postati neizostavni dio vaše zimnice. I u pripremi ovog ukusnog dodatka jelima Žarko je imao veliku pomoć Tefala.