29.9.2017. 9:11
0
Bosanski pešt – zvijezda svake zimnice
Nekada davno nije bilo kocki za supu i raznih dodataka jelima kao danas, pa su se ljudi snalazili i pravili sami različite mješavine kojima su oplemenjivali jela. Žarko Marić je napravio bosanski pešt, nezamjenjivi domaći dodatak jelima, koji može poslužiti i kao odličan namaz.

Sastojci:

1 kg masnijeg suhog mesa
50 ml sirćeta
10 ml ulja
1 glavica bijelog luka
100 g peršuna
50 g vlasca
biber
so
slatka paprika

Ljeto je iza nas i vrijeme je za pripremu zimnice, a jedna od neizostavnih stvari je i pešt. Domaći dodatak jelima koji ima poseban okus i daje vašoj hrani poseban šmek.

Potreban vam je jedan komad suhog mesa koji je dobro mastan i kojeg je potrebno fino usitniti prije nego ga stavite u blender ili mašinu za mljevenje. Također, možete zamoliti i mesara kod kojeg ste kupili meso da vam vaš komad samelje.

Zatim, u meso dodajte sirće, ulje i začine i sve dobro sameljite, ili izblendajte, kako biste dobili smjesu sličnu pašteti. Kremastu smjesu, potom, sipajte u teglice koje je potrebno držati u frižideru. Pešt je odličan kao dodatak za različita variva, a dodate li ga u grah dobit ćete pravi specijalitet. Osim kao dodatak jelima, pešt možete koristiti i kao namaz ili umak.

Jednom kada ga napravite i probate, bosanski pešt će postati neizostavni dio vaše zimnice. I u pripremi ovog ukusnog dodatka jelima Žarko je imao veliku pomoć Tefala.

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.