Većina nas ne jede ribu često, ali ponekad se trebamo počastiti morskim delicijama. Kada poželite okuse mora, recept za Lonac Dalmatino je savršen izbor.
Sastojci:
500 g filea morske ribe po želji
250 g lignji
250 g škampi
250 g dagnji
2 kašike maslinovog ulja
1 velika glavica luka
4 češnja bijelog luka
2 kašike peršuna
2 zrela paradajza
3 lista lovora
100 ml paradajz sosa
200 ml bijelog vina
sok ½ limuna
so
biber
Sljedeći put kada budete prolazili pored ribarnice sjetite se ovog recepta i jednostavno ćete morati ući i kupiti ribu. Tamo odmah možete zamoliti da vam očiste ribu i lignje.
A onda pripremite veliki lonac, ili šerpu i pokrijte dno kvalitetnim maslinovim uljem i lagano propržite što veću glavicu luka i sitno nasjeckan bijeli luk. Dodajte svježi paradajz kojem ste prethodno odstranili kožiću, te listove lovora. Lignje isjecite na kolutiće, pa ih dodajte u lonac. Pustite ih par minuta, pa preko njih poslažite file ribe.
Nakon par minuta, ribu okrenite pa po njoj poredajte škampe i dagnje. Dodajte paradajz sos, pa sve zalijte sa što kvalitetnijim bijelim vinom. Iscijedite sok od limuna, začinite i ostavite da se krčka oko pola sata. To je sasvim dovoljno vremena da se svi okusi prožmu i da dobijete pun lonac neodoljivih okusa i mirisa. Bon appetit, želi vam
Tefal!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.