23.10.2017. 10:32
0
Kremasta rapsodija
Mekani biskviti i keksi spojeni kremama učinili su od ovog kolača pravu slatku rapsodiju od koje ćete se raspametiti. Ako nemate Žarka Marića da vam napravi ovaj desert, onda vam ne preostaje ništa drugo nego da ovaj jednostavni recept iskušate sami.
Sastojci:

biskvit:
6 bjelanaca
prstohvat soli
200 g šećera
30 g prezle
20 g oštrog brašna
100 g mljevenih oraha 

krema:
6 žumanaca
250 g šećera
2 vrećice pudinga od vanilije
700 ml mlijeka
1 margarin za kreme
100 g čokolade za kuhanje
200 g keksa 
1 šolja crne kafe

posip:
50 g mljevenih oraha

Za početak pripremite biskvit. Izmiksajte bjelanca i sol u čvrst snijeg, pa dodajite postepeno šećer, prezlu, brašno, te mljevene orahe. Dobivenu smjesu izlijte u tepsiju koju ste obložili papirom za pečenje i pecite na 180 stepeni oko 20 minuta.

Dok vam dom lagano počinje mirisati po biskvitu, posvetite se pravljenju kreme. Žumance izmiksajte sa šećerom dok ne dobijete finu kremu. U nju, potom, dodajte dvije vrećice pudinga od vanilije i 100 ml mlijeka, te nastavite miksati.

U šerpi zagrijte ostatak mlijeka, pa kada proključa dodajte kremu i kuhajte oko 5 minuta. Skuhanu kremu ostavite da se hladi, a u posebnoj zdjeli izmiksajte margarin za kreme. Kad je krema ohlađena dodajte joj izrađeni margarin. Za izradu ovog kolača neophodan je dobra mikser, a Žarko je imao veliku pomoć Tefala.

Na pari rastopite čokoladu, pa je dodajte u jednu polovinu kreme. Druga polovina kreme treba ostatiti žuta.

Pečeni biskvit prelijte žutom kremom, pa po njoj poslažite kekse koje ste prethodno kratko namočili u kafi. Zatim, po keksima izlijte tamnu kremu i sve pospite mljevenim orasima. Vašu kremastu rapsodiju ostavite kratko u frižider da se kreme lijepo stegnu, pa je poslužite poslije ručka, ili uz popodnevnu kafu.


KuhPoh pratite i na facebookuyoutubeu i twitteru.

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.