Jedna od najpoznatijih, ali i najkvalitetnijih sorti kruške je viljamovka. Iako je većini poznata kao glavni sastojak poznate rakije, ova vrsta kruške je odlična i u pripremi slastica. Žarko Marić je napravio slatku pitu koju morate probati.
Sastojci:
tijesto:
300 g brašna
200 g putera
100 g šećera
prstohvat soli
1žumance
1 limun
fil:
120 g čokolade
3 veće kruške viljamovke
krema:
vrhnje za šlag
1 jaje
1 žumance
3 kašike šećera
Pošto je riječ o piti, onda je najbolje da proces rada započnete od tijesta. U zdjeli pomiješajte brašno, puter koji ste isjekli na kockice, so i šećer, pa vrhovima prstiju što bolje umijesite sastojke. Kada se brašno, puter i šećer uvežu, dodajte jedno žumance i sok od jednog limuna, pa zamijesite prhko tijesto. Na kraju od njega formirajte kuglu i ostavite u frižider na hlađenje najmanje pola sata.
Kruške dobro operite, pa ako im nije predebela kožica nemojte ih guliti. Prepolovite ih, odstranite košpice i peteljke, pa svaku polovicu isjecite na tanke kriške, ali pazeći da ih ne zasiječete do kraja.
Pošto će čokolada biti vezivni sloj između tijesta i krušaka izaberite malo kvalitetniju čokoladu sa većim postotkom kakaa, pa je sitno narendajte.
Ohlađeno tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini u oblik tepsije, ili kalupa u kojem ćete peći pitu, pa ga izbodite viljuškom. Po tijestu ravnomjerno rasporedite čokoladu, a po njoj poredajte polovice kruški.
U posebnoj zdjeli izmiksajte vrhnje za šlag, jedno cijelo jaje, jedan žumanac i šećer, a po želji možete dodati i aromu vanilije. Kada dobijete finu kremu izlijte je po piti između krušaka. Zahvaljujući izuzetno praktičnim proizvodima sa neprijanjajućom oblogom,
Tefal je pravi izbor za izbor posuda za pečenje.
Stavite je u zagrijanu rernu na 200 stepeni i pecite desetak minuta, a potom temperaturu smanjite na 180 stepeni i pitu pecite još 20 minuta.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.