Žarko Marić je opet malo tražio po starim seharama i pronašao recept za još jedno poznato tradicionalno jelo. Dagara ima različitih, ali ono što je karakteristično za ovo jelo jeste da se priprema u poklopljenoj zemljanoj posudi.
Sastojci:
3 kašike ulja
1 kg teletine
1 stabljika celera
3 kašike peršuna
2 luka
5 češanja bijelog luka
3 mrkve
2 paprike
3 paradajza
3 krompira
200 g mahuna
so
mješavina začina
chili začin
Ono što je najbitnije za uspjeh ovog recepta jeste zemljana posuda u kojoj ćete pripremati vašu dagaru. Naravno, sve ove sastojke možete skuhati i u šerpi, ili loncu, ali izostat će specifični šmek koji ovom jelu podari zemljani sud.
Dno zemljane posude prelijte uljem, pa po njemu poredajte komade mesa. Zatim, redom ubacite celer, oba luka, mrkvu, papriku, paradajz, krompir i mahunu. Pošto će se sve kuhati više sati, nije potrebno da povrće previše sitnite kako se na kraju ne bi prekuhalo.
Sve začinite, zalijte vodom i obavezno poklopite. Ako vaša zemljana posuda nema poklopac, možete iskoristiti i papir za pečenje koji ćete staviti preko posude. Dagaru stavite u hladnu rernu, pa je kuhajte na 190 stepeni oko 2-3 sata. Ukoliko želite da vaša dagara bude više „saftali“ slobodno tokom pečenja dodajite vodu.
Tefal vam želi da uživate u tradicionalnim mirisima i okusima!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.