Gljive obično idu kao prilog ili dodatak u glavnim jelima, ali Žarko Marić im je pronašao novu ulogu. Odlične su kao glavni sastojak za toplu salatu koja je gotova za tren oka.
Sastojci:
3 kašike maslinovog ulja
1 luk
400 g šampinjona
100 g shiitake gljiva
1 kašika mješavine začina
biber
1 češanj bijelog luka
25 g kapara
150 g ljubičastog kupusa
Gljive očistite, ali ih nemojte prati vodom. Izrežite ih na deblje kriške. Na maslinovom ulju popržite luk, pa kad omekša dodajte gljive.
Začinite ih, dodajte bijeli luk i krčkajte na laganoj vatri dok ne ispari njihova tečnost. Na kraju dodajte kapare koje ste isprali pod jakim mlazom vode i sve još kratko pustite da krčka.
Tople gljive prelijte preko ljubičastog kupusa kojeg ste isjekli na sitno. Osim što je ukusna, ova salata je i jako zdrava, jer shiitake gljive sadrže dosta minerala i vitamina B grupe.
Tefal, partner dobrog ukusa!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.