Većina nas je navikla da uz glavno jelo bude i neki fini prilog. S pireom od krompira teško da možete pogriješiti, a Žarko Marić je u sve to dodao i malo mrkve. Rezultat je šareniji i ukusniji pire.
Sastojci:
1 kg krompira
200 g mrkve
2 kašike mješavine začina
125 g putera
100 ml mlijeka
1 kašika peršun
1 kašika vlasca
Krompir ogulite i izrežite na kocke, pa zajedno sa mrkvom koju nije potrebno previše sitniti stavite u veliki lonac s vodom u koju ste stavili mješavinu začina, so i biber. Sve kuhajte oko pola sata, odnosno dok krompir ne bude potpuno mekan.
Skuhano povrće ocijedite, pa ga prebacite u veću zdjelu u kojoj ćete ga moći pasirati. Dok pasirate povrće, najprije dodajte puter. Kad se puter u potpunosti rastopi, dodajte mlijeko, posolite i pobiberite, te nastavite pasirati. Žarki je u pripremi jela ponovo pomogao
Tefal!
Bilo bi dobro da krompir i mrkvu ne ispasirate u potpunosti, a pred kraj u sve dodajte svježi peršun i vlasac. Osim kao odličan prilog, ovo jelo možete servirati i kao laganu večeru.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.