17.11.2017. 10:32
0
Lazanja složenac od mesa i povrća
Za dobar složenac potrebne su idealne mjere namirnica koje stavljate u njega. Žarko Marić se naslagao dok nije složio savršen spoj mesa i povrća. Ovo je jedno od onih jela koje zavolite „na prvu“.
Sastojci:

500 g faširanog mesa 
300 g prase
300 g brokule
250 ml mlijeka
100 g lazanja tjestenine
150 g žutog sira
20 g putera
so
biber
½ kašičice ruzmarina
2 ½ kašike brašna
3 češnja bijelog luka
250 ml povrtnog temeljca
1 kašičica origana

Na puteru propržite faširano meso, pa dodajte prasu nasjeckanu na kružiće i brokulu koju prethodno možete izblanširati. Posolite, pobiberite i dodajte ruzmarin (bilo bi idealno ako imate svježu grančicu). Sve krčkajte oko 5-10 minuta i skinite s vatre.

U šerpi zagrijte 100 ml mlijeka, pa u njega dodajte brašno neprestano miješajući. Zatim, dodajte ostatak mlijeka, bijeli luk, so i biber. Dobro izmiješajte, pa u smjesu ulijte povrtni temeljac i sve kuhajte još oko 5 minuta dok se umak ne počne zgušnjavati.

Lazanje kratko skuhajte, pazeći da ih ne prekuhate, pa ih posložite po dnu vatrostalne zdjele ili tepsije koju je prethodno potrebno namastiti puterom. Po lazanjama najprije izlijte meso i povrće, a potom sve zalijte umakom. Na kraju, složenac pospite narendanim žutim sirom po želji i sve stavite u rernu na 200 stepeni. Za otprilike 25 minuta složenac bi trebao biti gotov, ali prije serviranja ga pustite oko 10 minuta da odstoji kako se ne bi rasuo dok ga budete vadili.

Uz ovaj složenac dobro će ići salata od cvekle ili lukmira. Uživajte u još jednom prijedlogu za brzi i jednostavni ručak koji vam donosi Tefal.
 
KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.