Rolovani pureći odresci u sosu od gljiva
Pureće meso je posljednjih godina sve popularnije na bh. trpezama, pa je Žarko Marić pripremio mekane i vrlo ukusne pureće odreske i to u sosu od gljiva.
Sastojci:
odresci:
4 srednja pureća odreska
2 mrkve
8 kiselih krastavaca
40-50 g suhog mesa
mješavina začina
so
biber
ulje
sos od gljiva:
250 g šampinjona
1 stabljika prase
2 mrkve
25 g kapara
mješavina začina
so
biber
100 ml teleće supe ili goveđeg temljca
10 g brašna
1 vrećica instant supe od gljiva
150 ml vrhnja za kuhanje
Odreske blago istucite čekićem za meso, pa ih začinite. Mrkvu i kisele krastavce isijecite na trakice, te ih stavite na kraj odreska. Dodajte tanko izrezane kriške suhog mesa, pa odreske zarolajte i učvrstite čačkalicama.
Pecite ih oko 2-3 minute sa svake strane, pa ih izvadite u posebnu zdjelu i poklopite. Na ulju na kojem su se pekli odresci dodajte prasu i narendanu mrkvu, pa ih kratko prepržite. Zatim, dodajte šampinjone, kapare i sve začinite.
U posebnoj zdjeli izmiješajte teleću supu, brašno i instant supu od gljiva, pa zalijte gljive i povrće kada ispari tečnost od šampinjona. Kada umak proključa, smanjite vatru i dodajte vrhnje za kuhanje. Sve dobro izmiješajte, pa u sos stavite ispržene odreske i pustite ih da krčkaju oko 5-10 minuta. Pomoć u pripremi ovog jela Žarki je stigla od Tefala.
Uz ove mekane i sočne odreske možete poslužiti krompir pire ili integralnu rižu.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.