6.12.2017. 8:01
0
Grilovani fileti tune sa umakom od chilija
Većina nas je navikla na okus tune iz konzerve što je skoro pa neuporedivo sa okusom svježe tune koju je danas lako pronaći u ribarnici ili ozbiljnijem hipermarketu. Još ako je pripremite po receptu Žarka Marića, vrlo je moguće da više nikad nećete jesti ribu iz konzerve.
Sastojci:

4 fileta tune 
1 limun (sok i korica)
2 kašike maslinovog ulja
ruzmarin

umak:
1 paprika
1 kašika maslinovog ulja
1 kašičica chili sjemenki
biber

Filete tune operite pod jakim mlazom vode i posušite papirnim ubrusima. U posebnoj zdjelici izmiješajte izrendanu koricu limuna, sok limuna, ruzmarin i maslinovo ulje, pa bogato premažite odreske tune sa obje strane. Ako želite, ribu možete posoliti i pobiberiti.

Za savršeno pečene filete Žarko je koristio Tefal OptiGrill i bez imalo muke dobio ukusnu i mekanu tunu. Najbolje rezultate ćete postići tako što odaberete program za pečenje ribe, a potom pustite tunu da se sama peče. Možete odabrati slabo, srednje ili dobro pečeni filet i uživate u svakom zalogaju. Tefal, ideje bez kojih ne možete.

Dok se odresci tune griluju pripremite pikantni umak. U blender stavite svježu papriku isjeckanu na kockice, dodajte sjemenke chilija, svježi biber i ostatak marinade. Ukoliko vam bude umak pregust dodajte slobodno još malo maslinovog ulja. Sastojke blendajte dok ne dobijete gusti umak. 

Uz ovako pripremljenu tunu i umak možete poslužiti domaći pomfrit ili pekarski krompir.
 
KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.