Većina nas je navikla na okus tune iz konzerve što je skoro pa neuporedivo sa okusom svježe tune koju je danas lako pronaći u ribarnici ili ozbiljnijem hipermarketu. Još ako je pripremite po receptu Žarka Marića, vrlo je moguće da više nikad nećete jesti ribu iz konzerve.
Sastojci:
4 fileta tune
1 limun (sok i korica)
2 kašike maslinovog ulja
ruzmarin
umak:
1 paprika
1 kašika maslinovog ulja
1 kašičica chili sjemenki
biber
Filete tune operite pod jakim mlazom vode i posušite papirnim ubrusima. U posebnoj zdjelici izmiješajte izrendanu koricu limuna, sok limuna, ruzmarin i maslinovo ulje, pa bogato premažite odreske tune sa obje strane. Ako želite, ribu možete posoliti i pobiberiti.
Za savršeno pečene filete Žarko je koristio Tefal
OptiGrill i bez imalo muke dobio ukusnu i mekanu tunu. Najbolje rezultate ćete postići tako što odaberete program za pečenje ribe, a potom pustite tunu da se sama peče. Možete odabrati slabo, srednje ili dobro pečeni filet i uživate u svakom zalogaju.
Tefal, ideje bez kojih ne možete.
Dok se odresci tune griluju pripremite pikantni umak. U blender stavite svježu papriku isjeckanu na kockice, dodajte sjemenke chilija, svježi biber i ostatak marinade. Ukoliko vam bude umak pregust dodajte slobodno još malo maslinovog ulja. Sastojke blendajte dok ne dobijete gusti umak.
Uz ovako pripremljenu tunu i umak možete poslužiti domaći pomfrit ili pekarski krompir.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.