Kada vam ostane veća količina meze i starog hljeba ima jednostavno rješenje da sve to iskoristite i napravite ukusan obrok. Povrtni složenac od starog hljeba i šunke odličan je za lagani ručak poslije novogodišnjih fešti.
Sastojci:
2 kašike ulja
250 g pureće šunke
1 luk
1 stabljika prase
3 češnja bijelog luka
400 g šampinjona
1 kašika mješavine začina
200 g kelja
biber
peršun
majčina dušica
stari hljeb
4 jaja
2 kašike pavlake
500 ml mlijeka
200 g žutog sira
Nepojedena meza i stari hljeb glavni su sastojak ovog jela, ali Žarko Marić ga je dodatno obogatio sa povrćem i gljivama.
U dubljoj tavi popržite kratko šunku ili drugo meso koje vam je ostalo od meze, pa čim porumeni izvadite i ostavite sa strane. U istoj tavi, zatim, prodinstajte luk, prasu i bijeli luk, pa dodajte deblje narezane šampinjone. Kelj narežite na trakice pa ga ubacite sa ostatkom namirnica. Začinite, i pustite da kelj omekša, a potom sve skiniti s vatre.
Dublju vatrostalnu zdjelu pomastite, pa po dnu poredajte kriške starog hljeba. Hljeb pospite komadićima šunke, a potom dodajte izdinstano povrće. Zatim, ponovo poredajte kriške hljeba, a po njima šunku, te povrće i gljive. Redanje složenca okončajte kriškama hljeba.
U posebnoj zdjeli umutite jaja, pavlaku i mlijeko, pa sa tom smjesom prelijte složenac. Na kraju sve pospite narendanim žutim sirom, ili komadima žutog sira koji su vam ostali od meze i pecite na 180 stepeni oko 30 minuta.
Tefal je i ovoga puta bio od velike pomoći Žarki.
Prije nego ga isječete, složenac ostavite da se malo ohladi, pa ga poslužite uz neku kiselu salatu.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.