Postoje kolači koji izgledaju tako da u prvi mah pomislite kako ih je nemoguće napraviti ako niste profesionalni slastičar. Žarko Marić ima jednostavan recept za kakao tart koji će oduševiti sve vaše ukućane.
Sastojci:
tijesto:
1 jaje
1 vanilin šećer
70 g šećera
1 kašika ruma
70 g brašna
70 g putera
2 kašike kakaa
½ vrećice praška za pecivo
nadjev:
250 g zamrznutog šumskog voća
3 kašike šećera
1 vanilin šećer
1 šolja vode
krema:
mlijeko
1 vrećica šlag kreme od čokolade
Za početak napravite prhko tijesto. Izmiksajte jaje, šećere, rum i puter pjenasto. U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno, kakao i prašak za pecivo, pa u to dodajte izmiksanu smjesu. Rukama umijesite glatko tijesto, pokrijte ga prozirnom folijom i stavite u frižider na hlađenje najmanje pola sata.
Dok se tijesto hladi, možete pripremiti nadjev. U šerpi, ili dubljoj tavi otopite smrznuto voće, dodajte šećere i vodu, pa pustite sve da se krčka dok voće ne omekša. Sklonite s vatre i ostavite da se hladi.
Ohlađeno tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini na debljinu od 0,5 cm, pa kalupima za tart odvajajte tijesto. Prije nego počnete stavljati tijesto u kalupe, potrebno ih je namazati puterom. Kada tijesto prebacite u kalupe, blago ga prstima pritsnite za dno kalupa. Tijesto prelijte voćnim nadjevom, pa kalupe stavite u zagrijanu rernu 180 stepeni. Tartove pecite oko 20 minuta.
Dok se kolači peku, možete pripremiti kremu s kojom ćete dodatno obogatiti vašu slasticu. Šlag kremu od čokolade, ili nekog drugog okusa, napravite prema uputstvu s vrećice, pa s njom prelijte ohlađene tartove. Žarko je i ovoga puta, u pripremi kolača, imao pomoć
Tefala.
Osim što izgledaju kao kolači iz slastičarne, ovi tartovi su neodoljivo mirisni i ukusni.