Ako želite dobru šniclu, onda je bolje uzeti juneću prije nego teleću. Možda se malo duže priprema, ali okus junećih šnicli je intenzivniji. Još kada ih pripremite u crvenom sosu po receptu Žarka Marića, onda imate pravi mali specijalitet.
Sastojci:
1 kg junećih šnicli
3 luka
1 kašika bijelog luka u prahu
100 ml bijelog vina
100 ml paradajz sosa
so
mješavina začina
origano
Zamolite vašeg mesara da vam šnicle isječe na debljinu od 1 cm, pa ih prije prženja dobro istucite čekićem za meso. Posolite ih, pobiberite, te uvaljajte blago u brašno i prepržite ih sa obje strane da porumene. Izvadite ih u zdjelu i pokrijte.
Na istom ulju prepržite luk, te dodajte bijeli luk u prahu (možete koristiti i svježi bijeli luk). Kada luk omekša, vratite šnicle, pa sve prelijte bijelim vinom. Kada vino proključa, dodajte mješavinu začina i origano, te paradajz sos.
Smanjite vatru na minimalno i krčkajte šnicle dok ne postanu mekane. Uz ove šnicle poslužite rižu s povrćem ili pire od karfiola.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!