6.2.2018. 10:17
0
Pizza kljukušica
Ako ste se zasitili klasične pizze, i voljeli biste isprobati nešto drugačije, Žarko Marić ima zanimljiv recept za pizzu kljukušicu.
Sastojci:

250 ml hladne vode 
1 vrećica instant kvasca
450 g brašna 
1 kašika soli
80 ml maslinovog ulja
300 g krompira
mješavina začina
kukuruzno brašno
ruzmarin

U hladnoj vodi rastopite kvasac, pa dodajite postepeno brašno lagano miješajući. Ulijte oko 50 ml maslinovog ulja, posolite i mijesite dok ne dobijete elastično i glatko tijesto. Zatim ga podijelite na 5 ili 6 jednakih kugli, polijte ih blago maslinovim uljem i ostavite u frižider na hlađenje. Najbolje da ih ostavite preko noći, ali ako vam se žuri i jedan sat hlađenja biće dovoljan.

Dok se tijesto hladi, ogulite krompir, pa ga isijecite na tanke trakice, ili ploškice. Dakle, izaberite oblik koji želite, ali se potrudite da pri rezanju krompir bude što tanji. Narezan krompir možete odmah preliti uljem i začiniti, a možete to uraditi, kao Žarko, nakon što ga poredate po tijestu.

Vrijeme je, dakle, da razvijete tijesto. Ono što je bitno za ovaj recept jeste da tijesto razvaljate što tanje kako bi na kraju vaša pizza bila hrskava. Ukoliko vam tijesto ostane debelo, pizza bi mogla postati tvrda.

Razvaljano tijesto bi trebalo biti veće od tepsije ili kalupa u kojem ćete peći pizzu, jer je potrebno da krajevima tijesta pizzu doslovno preklopite. Dakle, krajeve tijesta ostavite preko tepsije, a po sredini redajte krompir. Ako ga niste začinili i nauljili, možete to učiniti i nakon što ste ga poslagali po tijestu. Na kraju, tijesto koje vam je ostalo van tepsije, lagano prebacite preko krompira, sve još jednom premažite maslinovim uljem i stavite u zagrijanu rernu na 220 stepeni. Deset minuta bi trebalo biti sasvim dovoljno da dobijete hrskavu i ukusnu pizzu kljukušicu. Tefal, ideje bez kojih ne možete!
 

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.