Postoje mišljenja da je „hoba“ ispod peke u rangu pečenja, pa čak i bolja. No, ovoga puta Žarko Marić je hobotnicu pripremio na jednostavniji način, a ništa manje ukusan.
Sastojci:
1 kg hobotnice
700 g krompira
50 ml maslinova ulja
3 češnja bijelog luka
3 kašike peršuna
mješavina začina
biber
Za potpuni uspjeh ovog recepta bitno je da nabavite svježu hobotnicu, ali poslužit će i smrznuta. Hobotnicu cijelu stavite u dva litra hladne vode i kuhajte je oko 80 minuta. Kada je kuhana, izrežite je na sitnije komade, a u vodu od kuhanja stavite krompir koji je potrebno isijeći na kockice. Krompir kuhajte dok ne omekša.
U dubljoj tavi, ili šerpi zagrijte maslinovo ulje, pa kratko prepržite krupno nasjeckan bijeli luk. Zatim, ubacite komadiće hobotnice, kratko prepržite, pa dodajte kuhani krompir i sve začinite. Sve zajedno kratko prepržite i poslužite toplo, mada ovo jelo možete jesti i hladno. Ukoliko želite da vaša hoba bude u saftu, slobodno sve zalijte vodom u kojoj su se kuhali hobotnica i krompir i krčkajte oko desetak minuta. U pripremi ovog jela Žarki je pomogao
Tefal.