13.2.2018. 10:47
0
Mini đevreci sa sirom
Za one koji još nisu probali đevrek ili one koji ne vole ovo istočnjačko pecivo, Žarko Marić je pripremio malo drugačiji recept. Mini đevreke sa sirom će obožavati mlađi, a odoljeti im neće moći ni stariji.
Sastojci:

500 g brašna
1 kockica (40 g) svježeg kvasca 
200 g žutog sira (trapist, gouda, kačkavalj i sl.)
200 g margarina
1 jaje
10 ml mlijeka
šećer
so

Svježi kvasac pomiješajte sa malo toplog mlijeka, brašnom, šećerom i soli i pustite ga da odreaguje, odnosno da zapijeni. Tu smjesu izlijte u brašno, te dodajte žumance, 150 g narednadno žutog sira i margarin koji je stajao na sobnoj temperaturi, pa izradite glatko tijesto. Fino izrađeno tijesto ostavite u frižider najmanje sat vremena da stoji.

Na pobrašnjenoj površini tijesto razvaljajte na debljinu oko 0,5 cm, pa ga premažite bjelancem. Zatim, po tijestu ravnomjerno rasporedite ostatak narednadnog žutog sira (50 g), pa sa malo većom okruglom modlom ili čašom (kao što je to učinio Žarko) napravite male lepinje. Sa manjom modlom, odnosno manjom čašom, na sredini lepinje izdubite još jedan krug kako biste dobili oblik đevreka. Tijesto, zatim, prebacite u tepsiju koju ste nauljili ili stavili papir za pečenje i pecite na 200 stepeni oko 20 minuta.

Đevreci su odlična varijanta za doručak, a možete ih poslužiti i kao grickalice kada vam u goste dođe društvo. Uz đevreke odlično idu ajvar i suho meso. Tefal, ideje bez kojih ne možete!


KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.