Kod nas je hljeb nešto bez čega je nezamisliva većina obroka, a ne jedemo ga jedino uz pitu ili paste. Žarko Marić je napravio slatki hljeb koji može biti odlična užina ili malo drugačiji desert.
Sastojci:
1 kg glatkog brašna
40 g svježeg kvasca
5 kašika mlijeka
5 žumanaca
300 ml toplog mlijeka
150 g šećera
1 vanilin šećer
so
aroma ruma
80 g grožđica
150 g putera
bjelanca za premazivanje
Kad radite dizano tijesto najbolje je početi od pripreme kvasca. Dakle, svježi kvasac pomiješajte sa pet kašika mlijeka i pustite ga da odreaguje. Kada se kvasac zapjeni dodajte ga u brašno i lagano miješajte. Zatim, dodajte žumanca, toplo mlijeko i rastopljeni puter, pa nastavite miješati. Na kraju dodajte šećer, vanilin šećer i grožđice, pa mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Pokrijte ga krpom ili folijom i ostavite na toplom najmanje dva sata.
Nakon toga, tijesto bi trebalo da se udvostručilo, pa od njega napravite manje kugle, odnosno hljepčiće. Tijesto premažite bjelancima, pa ga ostavite još oko 30 minuta da nadolazi. Prije nego ga stavite u rernu, hljepčiće pri vrhu zarežite oštrim nožem kao što je to Žarko učinio na videu. Hljeb pecite na 180 stepeni oko 35 minuta, a poslužiti ga možete uz čaj ili čašu toplog mlijeka.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.