Pastrmka je najukusnija kad se priprema na roštilju, ali kad smo spriječeni da roštiljamo, onda dobro dođe ovaj recept za pripremu ribe u rerni.
Sastojci:
1 kg pastrmke
500 g carskog povrća (karfiol, brokula, mrkva)
1 limun
1 ljuta papričica
1 glavica bijelog luka
so
svježi peršun
ruzmarin
maslinovo ulje
Svježu pastrmku je danas vrlo jednostavno nabaviti, a u ribarnici zamolite da vam je i očiste s vana i iznutra. Ribu dobro operite pod jakim mlazom vode, pa je fino posušite. Zarežite je na nekoliko mjesta i posolite.
Carsko povrće možete kupiti zaleđeno, ili ako imate vremena kupite svježu glavicu karfiola, brokule i nekoliko mrkvi, pa napravite sami svoju carsku mješavinu. Ukoliko koristite zaleđeno povrće, nije ga potrebno kuhati, a ako pravite od svježeg onda je dobro da ga kratko obarite.
U unutrašnjost ribe stavite kriške limuna i po jedan češanj bijelog luka. U posebnoj zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, svježi peršun, sitno nasjeckan bijeli luk, ruzmarin i svježu ljutu papričicu. Sa tom smjesom prelijte ribu i povrće i sve pecite na 220 stepeni oko 20 minuta.
Zdravo, lagano i ukusno ovo jelo će vam otkriti novu dimenziju pastrmke.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!