Fino pripremljene lignje spadaju u vrh gastronomskih užitaka, a recept Žarka Marića za punjene lignje je jednostavan način da dođete do prave morske delicije.
Sastojci:
10 komada lignji
100 g tunjevine
100 ml bijelog vina
1 kašika kapara
1 svježi paradajz
1 češanj bijelog luka
2 kašike peršuna
1 kriška starog hljeba
1 luk
ulje
crne masline
Lignje odvojite od krakova, očistite im unutrašnjost, te ih dobro operite vodom. U posebnoj zdjeli pomiješajte tunu, bijeli luk, peršun, stari hljeb i jedan dio krakova koje ste ustinili. Miješajte sastojke dok ne dobijete kompaktnu smjesu s kojom ćete puniti lignje.
Kod punjenja lignji je bitno da ne pretjerate s nadjevom, kako se lignje pri pečenju ne bi raspukle. Vrhove lignji učvrstite čačkalicom i na taj način ćete spriječiti da punjenje curi iz lignji.
U dubljoj tavi kratko prepržite luk, pa dodajte lignje. Zatim, dodajte kapare, masline i svježi paradajz isjeckan na kockice. Sve zalijte sa bijelim vinom i krčkajte oko desetak minuta. Pred kraj, jelo pospite svježim peršunom. Uz ove ukusne morske zalogaje odlično će se uklopiti krompir salata ili krompir sa blitvom. U pripremi ovog jela Žarko je imao pomoć svog vjernog prijatelja
Tefala!