Mnogi su skeptični kada vide „obojenu“ hranu ili hranu koja „odudara“ od obične. Crni rižoto možda nije ugodan oku, ali vaš stomak se s tim ne bi složio ;)
Sastojci:
400 g lignji
150 g riže
4 kašike maslinovog ulja
1 manji luk
3 češnja bijelog luka
150 ml bijelog vina
svježi peršun
lovorov list
svježi ruzmarin
mješavina začina
2 kesice crnila od sipe
25 g putera
parmezan
U dubljoj tavi zagrijte maslinovo ulje, pa na njemu kratko prepržite manju glavicu luka i bijeli luk. Očišćene lignje isjecite na kolutiće, pa ih dodajte u tavu. Kada tečnost od lignji ispari, sve zalijte bijelim vinom.
Zatim, sve obilato pospite svježim peršunom, ubacite lovorov list i kašiku svježeg ruzmarina. Začinite, pa dodajte crnilo od sipe koje ste prethodno razmutili s malo vode. Dobro izmiješajte i krčkajte oko 15 minuta.
Rižu skuhajte posebno po uputi na pakovanju, pa je dodajte pred kraj. Kada i riža poprimi boju od crnila, dodajte puter i narendani parmezan, dobro izmiješajte i skinite s vatre. Uz ovaj rižoto dobro će ići i čaša bijelog vina. U pripremi ovog jela Žarki Mariću je i ovoga puta pomogao
Tefal!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.