Musaka je tako jednostavno, a tako dobro jelo koje možete praviti često a da vam ne dosadi. Imate mogućnost kombinovati različite namirnice i spajati nespojivo, i na kraju dobijete sjajan obrok.
Sastojci:
400 g krompira
200 g tikvica
1 stabljika prase
1 mrkva
½ glavice luka
20 g parmezana
150 ml vrhnja za kuhanje
1 kašika putera
1 kašika ulja
mješavina začina
biber
ruzmarin
crvena paprika
Ako želite ubrzati sam proces pripreme, najbolje je da krompir prvo skuhate. Dok se krompir kuha, možete pripremiti nadjev za vašu musaku.
Na puteru i ulju kratko prepržite luk, pa dodajte mrkvu i prasu. Začinite i pirjajte oko 10 minuta, pa skinite s vatre.
Vatrostalnu zdjelu, ili tepsiju, premažite puterom ili drugom masnoćom, pa po dnu poredajte kuhani krompir izrezan na ploške. Preko njega stavite tikvicu, također isječenu na ploške, pa sve prelijte nadjevom od povrća. Zatim, stavite novi red tikvica i krompira. Sve pospite narendanim parmezanom, pa prelijte vrhnjem za kuhanje.
Musaku pecite u zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta, odnosno dok fino ne porumeni. Žarki Mariću je u pripremi ovog jela i ovoga puta društvo u kuhinji pravio
Tefal!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.