7.3.2018. 9:04
0
Čoko citrus torta
Pravljenje torte je malo zahtjevniji proces, ali trud na kraju bude nagrađen. Posebno ako je riječ o ovoj čokoladnoj poslastici sa limunovom kremom.
Sastojci:

biskvit:
2 jaja
100 g šećera 
125 g putera 
2 kašike kakaa
150 g brašna
1 kašičica sode bikarbone
1 kašika marmelada
180 ml čvrstog jogurta
napraviti tri biskvita

krema od limuna:
2 jaja 
100 g šećera 
sok  1 limuna
korica 1 limuna 
50 g putera
vrećica želatine u prahu
100 ml vrhnja za šlag

krema od čokolade:
50 g putera
250 g tamne čokolade 
150 ml vrhnja za šlag 

I ovu tortu krenite praviti od biskvita. Ako želite tortu kao što je napravio Žarko Marić, potrebno je da napravite tri identična biskvita. Dakle, u receptu imate mjere za jedan biskvit, jer je jednostavnije praviti jedan po jedan biskvit.

Najprije pjenasto ulupajte jaja i šećer, pa dodajte rastopljen puter i nastavite miksati. Dodajte, zatim, marmeladu i jogurt, te miksajte dok se svi sastojci ne sjedine. U posebnoj zdjeli pomiješajte bršano, sodu bikarbonu i kakao, pa postepeno dodajite u ostatak smjese lagano miksajući. Smjesu za biskvit izlijte u okrugli kalup za torte i pecite na 200 stepeni oko 20 minuta. Kada ispečete biskvite, možete se posvetiti pravljenju krema. Također, ukoliko ne želite komplikovati možete napraviti kolač i sa samo jednim biskvitom na kojeg ćete izliti kreme.

Limun krema je malo zahtjevnija, pa možda je najbolje da pravite prvo nju. Pjenasto umutite jaja i šećer, pa dodajte sok i koricu limuna, te puter. Ovu smjesu, potom, kuhajte na pari dok se ne počne zgušnjavati. Zatim je skinite s vatre i ostavite da se malo ohladi, pa dodajte želatinu u prahu i fino je umisajte. U posebnoj zdjeli vrhnje za šlag ulupajte u čvrst snijeg, pa postepeno umutite u ostatak kreme.

Krema od čokolade je puno jednostavnija, jer je potrebno čokoladu, puter i vrhnje za kuhanje pomiješati u šerpici i na laganoj vatri pustiti da se sve istopi i sjedini. Kada krema postane glatka i svilenkasta skinite je s vatre i ostavite da se hladi.

Na kraju slijedi slaganje ove ljepotice. Najbolje je da to radite u okruglom kalupu za torte u kojem ste i pekli biskvite. Dakle, prvo stavite biskvit, pa ga prelijte polovinom čokoladne kreme. Zatim, stavite drugi biskvit pa po njemu razlijte limun kremu. Nakon toga, stavite treći biskvit i sve prelijte ostatkom čokoladne kreme. Tortu ostavite hladiti najmanje dva sata. Tefal, ideje bez kojih ne možete! 


KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.


0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.