Gljive mogu biti odlična zamjena za meso. Žarko Marić ih je pomiješao sa sirom i dodao u tjesteninu. Jelo za 5 koje je gotovo za manje od pola sata!
Sastojci:
300 g špageta ili druge tjestenine
200 g bukovača
300 g šampinjona
1 luk
100 ml vrhnja za kuhanje
150 g zrnatog sira
40 g putera
mješavina začina
biber
so
Za početak stavite tjesteninu da se kuha prema uputstvu na pakovanju. Zatim, u tavi miješajući zagrijte vrhnje za kuhanje, pa u njega dodajte zrnati sir. Kada se vrhnje i sir sjedine, dodajte puter i skinite s vatre. Miješajte dok se puter ne istopi.
U drugoj tavi rastopite puter, pa dodajte sitno nasjeckan luk. U to dodajte sitnije narezane bukovače i šampinjone. Kada gljive otpuste tečnost, sve začinite i dinstajte dok gljive ne omekšaju.
Tjesteninu servirajte u dublje tanjure, pa je prelijte sirom. Na kraju dodajte gljive, a po želji sve možete dodatno posuti sa narendanim parmezanom. I ovoga puta Žarko je u pripremi jela imao pomoć
Tefala.