29.3.2018. 13:22
0
Sočna junetina s knedlama
Za sočnu junetinu je potrebno malo više truda i vremena, pa ovaj recept planirajte raditi kada ste slobodni od drugih obaveza. Rezultat je fantastičan, a oni koji probaju junetinu pripremljenu na ovaj način imat će samo riječi hvale...
Sastojci:

oko 2 kg junećeg ramsteka ili bifteka
100 ml vinskog sirćeta
100 g suhog mesa
1 kg mrkve
1 keleraba 
1 manji korijen celera
1 stabljika prase
1 manja glavica bijelog luka
50 g svježeg peršuna
1 l vode
biber u zrnu
so
klinčići

knedle:
1 kašika ulja
25 g suhog mesa
200 g starog hljeba
2 jaja
100 ml mlijeka
so
biber
peršun
mješavina začina
30 g prezle

umak:
3 kašike šećera
temeljac u kojem se mariniralo meso
100 ml vrhnja za kuhanje

U veću šerpu ili lonac naspite litar vode, pa u nju ubacite isjeckanu mrkvu, kelerabu, korijen celera, prasu, bijeli luk i peršun. Povrće ne morate previše sitniti, jer ćete ga na kraju ispasirati. Dodajte začine i kuhajte oko 10 minuta. Zatim, dodajte vinsko sirće i kuhajte dok povrće ne omekša. Skinite šerpu s vatre, ubacite meso, poklopite i ostavite oko 12 sati da se marinira. Ovo isto možete napraviti i sa „mlađim“ mesom, što automatski skraćuje vrijeme mariniranja.

Meso možete staviti da se marinira dan ranije nego budete pripremali ovo jelo. Također, i knedle možete napraviti ranije, pa ih ostaviti da stoje. Zagrijte ulje, pa kratko prepržite sitno nasjeckano suho meso. Zatim dodajte stari hljeb koji možete izrezati na kockice, ili ga jednostavno iskidati rukama na manje komade. Začinite i dobro izmiješajte, pa skinite s vatre. U posebnoj zdjelici umutite jaja i mlijeko, pa postepeno dodajit u smjesu od hljeba i mesa kako vam se smjesa ne bi „razvodnila“. Kako biste lakše oblikovali knedle, u smjesu dodajte i prezlu. Probajte da vam knedle ne bude prevelike. Poredajte ih na tacnu, prekrijte i ostavite na hladnom.

Nakon što se mariniralo najmanje 12 sati, meso izvadite na dasku, pa ga lagano na nekoliko mjesta „izbušite“, a rupe popunite komadićima suhog mesa. To je tzv. špikovanje. Meso zatim, stavite u tepsiju i dodajte mu povrće iz temeljca u kojem se mariniralo. Sve prelijte sa ½ tekučine od temeljca, prekrijte alu folijom i stavite u rernu da se peče oko 2 sata na 200 stepeni.

Kada se ispeklo, meso izvadite na tanjur i poklopite. Povrće iz tepsije prebacite u veću zdjelu, pa ga štapnim mikserom usitnite, odnosno ispasirajte. To možete uraditi i u blenderu. Zatim, u većoj šerpi rastopite na laganoj vatri šećer, pa kada se karmelizira dodajte postepeno i pažljivo jedan dio temeljca koji vam je ostao od marinade. Dobro izmiješajte, pa dodajte ispasirano povrće i pustite da krčka na laganoj vatri. Meso izrežite na šnicle, pa ih dodajite u sos. Ako vam je umak pregust, dodajte i ostatak temeljca. Pustite da se sve krčka oko 10 minuta, pa dodajte vrhnje, dobro izmiješajte i skinite s vatre. Knedle kuhajte oko 10 minuta u kipućoj vodi, koju možete blago zasoliti. 

Ovo jelo koje je malo složenije za napraviti ponudit će vam bogatstvo okusa u kojem će sva vaša čula uživati. U pripremi slasnih junećih zalogaja Žarki Mariću je pomogao njegov vjerni prijatelj Tefal!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.