23.4.2018. 10:44
0
Svega „nakoso“
Meza, mezetluk, hladna plata ili svega „nakoso“ je ustvari naziv za tanjur pun malih i ukusnih zalogaja različitih boja, mirisa i okusa. Žarko Marić je napravio svoju verziju meze koja i vama može poslužiti kao inspiracija kada vam dolaze gosti.
Sastojci:

100 g goveđek kulena
150 g livanjskog sira
20 g kiselih krastavaca
100 g suhog mesa
100 g pureća šunka
100 g mozzarelle
10 komada cherry paradajza
100 g feta sira
½ crvene paprike
½ ljubičastog luka
100 g dimljenih pilećih prsa
3 stabljike mladog luka
100 g pavlake ili milerama
100 g ajvara
30 maslina

Ono što je bitno kod meze jeste da na tanjuru bude „svega“. Što više različitih proizvoda, to će tanjur izgledati raznovrsniji i bogatiji.

Još jedna bitna stvar jeste da sir i meso poslužite u obliku i veličini zalogaja, tako da oni koji se poslužuju nemaju potrebe hranu dodatno sitniti, ili otkidati zalogaje. Potrudite se da svaki komad hrane na tanjuru bude lako dostupan.

Uz delicije od sira i mesa uvijek je poželjno poslužiti i neku salatu, ili umak, a Žarko se ovog puta odlučio za ajvar i lukmiru. Ako u kući nemate ajvara, a zaboravili ste ga kupiti možete napraviti BRZI AJVAR, a lukmiru ćete napraviti tako što ćete mladi luk izrezati na sitno i bijeli i zeleni dio, posoliti ga, te preliti s pavlakom ili mileramom i dobro izmiješati. Uz sve ovo obavezno servirajte pecivo po želji. Tefal, ideje bez kojih ne možete!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.