25.4.2018. 8:56
0
Maslenica s celerovim listom
Tradicionalna maslenica zahtijeva malo više posla oko pripreme, ali, na sreću, postoje recepti kao ovaj, pa na jednostavniji način dobijete fantastično jelo. Jednom kada je napravite, ovu maslenicu ćete praviti redovno!
Sastojci:

tijesto:
250 g mekog brašna 
150 g putera
100 ml mlake vode 
1 kašičica soli 

fil:
50 g putera
2 kašike mekog brašna
500 ml mlijeka
muškatni oraščić
4 kašike celerovog lista
1 jaje
4 kašike narendanog parmezana

50 ml pavlake za premazivanje

Najprije brašno pomiješajte s puterom koji je bio na sobnoj temperaturi. Kada se puter i brašno „povežu“ dodajte toplu vodu, posolite i umijesite tijesto sa što manje pritiskanja. Važno je da tijesto ne mijesite previše! Prekrijte ga i ostavite da miruje.

Za to vrijeme pripremite fil, koji jako podsjeća na bešamel sos. U šerpi rastopite puter, pa dodajte brašno i neprestano miješajte, pa kada brašno upije puter, sve zalijte toplim mlijekom i miješajte kako se ne bi stvorile grudvice. Dodajte muškatni oraščić i začinite po želji. Zatim, dodajte sitno nasjeckane listove celera, jaje i narendani parmezan, pa sve dobro izmiješajte. Skinite s vatre i ostavite da se hladi.

Tijesto, potom podijelite na dva dijela, veći i manji. Veći dio tijesta bi trebao biti malo veći od tepsije ili kalupa u kojem ćete peći maslenicu. Razvaljajte ga da bude što tanje, pa prebacite u tepsiju. Po tijestu izlijte ohlađen fil s celerovim listom, a potom manji dio tijesta razvaljajte kao i veći. Sa njim poklopite maslenicu i odstranite višak tijesta. Krajeve tijesta blago pritisnite prstima kako bi nadjev ostao u tijestu tokom pečenja. Maslenicu na kraju premažite pavlakom i pecite u zagrijanoj rerni na 180 stepeni.

Prije rezanja, maslenicu ostavite da se malo ohladi i poslužite uz jogurt ili salatu. Tefal, ideje bez kojih ne možete!
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.