Janjeće meso je posebno, pa je to jedan od razloga zbog kojeg ga je Žarko Marić izabrao za pravljenje sočnih i superukusnih pljeskavica.
Sastojci:
500 g janjetine
1 grilovana zelena paprika
1 grilovana crvena paprika
1 grilovana žuta paprika
1 ljubičasti luk
1 grilovani manji patlidžan
2 kašike svježe mente
so
biber
mljevena crvena paprika
prezla
Okrenuti janje na ražnju ili potpaliti roštilj, dilema je s kojom se susreće većina onih koji prvomajski praznik proslavlja u prirodi u krugu porodice i prijatelja. Žarko je napravio kompromis, pa je od janjetine napravio pljeskavice koje će biti zvijezde svakog roštilja.
Najprije izgrilajte paprike i patlidžan, pa ih ostavite poklopljene u zdjeli.
Zahvaljujući
Tefal HV2 mašini za mljevenje mesa, sam proces pravljenja pljeskavica je znatno olakšan. Prvo isfaširajte meso, pa potom u istoj mašini sameljite grilovano povrće i luk. U ovu smjesu potom dodajte svježu mentu i začine, pa sve dobro izmiješajte. Ukoliko vam je smjesa previše vlažna, po potrebi dodajte malo prezle. Mijesite dok ne dobijete glatku smjesu od koje ćete moći formirati pljeskavice.
Pljeskavice oblikujte po želji, ali najlakše je da budu veličine dlana i debljine oko 1,5 cm. Oblikovane pljeske poredajte na papir za pečenje i ostavite na hladnom oko 30 minuta. Osim kod pripreme pljeski,
Tefal je Žarki pomogao i u prženju, a gril tava je bila odlična zamjena za roštilj.
Uz prvomajske pljeskavice odlično će se uklopiti ajvar, a neizostavan za savršenu kombinaciju je i mladi luk.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.