Kod pripreme ribe ne treba previše komplikovati stvari. Žarko Marić donosi još jedan jednostavan recept koji će od bilo koje ribe napraviti pravu deliciju.
Sastojci:
1 kg ribljeg filea (po želji)
3 tikvice
2 svježa paradajza
2 svježe paprike
marinada za ribu:
30 ml maslinovog ulja
20 g svježeg peršuna
3 češnja bijelog luka
1 kašika kopra
2 stabljike mladog luka (zeleni dio)
50 ml bijelog vina
sok 1 limuna
so
biber
Dakle, trk u ribarnicu i tražite najsvježiju ribu koju imaju. To može biti losos, tuna, brancin, ili kao kod Žarke kalifornijska pastrmka. Ono što je bitno jeste da zamolite u ribarnici da vam ribu isfelitiraju.
Zatim, u malo većoj zdjeli pomiješajte što kvalitetnije maslinovo ulje sa svježim peršunom, bijelim lukom, sitnije nasjeckanim zelenim dijelom mladog luka, koprom, sokom od limuna i bijelim vinom. Po želji posolite i pobiberite.
Ribu dobro posušite pa je poslažite po tepsiji, a između poredajte povrće koje ste narezali na ploškice. Potom, sve bogato premažite marinadom i stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni. Riba bi trebala biti gotova poslije 10 minuta, ali ako volite sve da bude malo pečenije onda ostavite i 15 minuta. Uz ovo jelo prijat će i čaša bijelog vina, te salata od rukole.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.