S palačincima nema greške, bilo da pripremate slatku ili slanu varijantu. Žarko Marić je napravio slane i upotpunio ih heljdom i puretinom.
Sastojci:
Punjenje za palačinke:
2 kašike ulja
200 g purećeg filea
1 mladi luk
1 tikvica
200 g skuhane heljda
2 češnja bijelog luka
so
mješavina začina
Preljev:
250 ml pavlake
3 jaja
50 ml mlijeka
Za početak napravite palačinke, a za ovu količinu nadjeva vam je potrebno oko osam palačinaka. Smjesu za svoje palačinke Žarko je napravio od 2 jaja, 250 grama bijelog brašna, 50 g brašna od heljde, 350 ml mlijeka, 200 ml mineralne (ili obične) vode, malo soli i malo šećera. Najprije umutite jaja, pa dodajte mlijeko, vodu, šećer i so. Potom dodajite brašno dok ne dobijete gustu smjesu. Palačinke pecite oko 1 minute sa svake strane i slažite ih jedne na druge. Gotove palačinke poklopite kako se ne bi hladili, pa napravite nadjev.
Heljdu stavite kuhati u 700 ml vode i na laganijoj vatri je kuhajte oko 15 minuta. Na ulju popržite na kockice izrezan pureći file, pa dodajte sitno nasjeckan mladi luk i tikvicu. Začinite po želji, pa dodajte skuhanu heljdu i sitno nasjeckan bijeli luk. Sve pržite na laganoj vatri oko 5 minuta.
Sa ovim nadjevom punite palačinke, pa ih slažite u veću vatrostalnu zdjelu ili dublju tepsiju. Zatim, u posebnoj zdjeli umutite jaja, pavlaku i mlijeku, pa sa tom smjesom prelijte palačinke. Sve stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni i pecite oko 15 minuta. Prilikom serviranja palačinke pospite dodatano sa narendanim parmezanom i poslužite uz zelenu salatu. U pripremi ovog jela, Žarki je pomogao
Tefal.