7.5.2018. 11:29
0
Punjene palačinke s heljdom i puretinom
S palačincima nema greške, bilo da pripremate slatku ili slanu varijantu. Žarko Marić je napravio slane i upotpunio ih heljdom i puretinom.
Sastojci:

Punjenje za palačinke:
2 kašike ulja 
200 g purećeg filea
1 mladi luk
1 tikvica
200 g skuhane heljda
2 češnja bijelog luka
so
mješavina začina

Preljev:
250 ml pavlake
3 jaja
50 ml mlijeka

Za početak napravite palačinke, a za ovu količinu nadjeva vam je potrebno oko osam palačinaka. Smjesu za svoje palačinke Žarko je napravio od 2 jaja, 250 grama bijelog brašna, 50 g brašna od heljde, 350 ml mlijeka, 200 ml mineralne (ili obične) vode, malo soli i malo šećera. Najprije umutite jaja, pa dodajte mlijeko, vodu, šećer i so. Potom dodajite brašno dok ne dobijete gustu smjesu. Palačinke pecite oko 1 minute sa svake strane i slažite ih jedne na druge. Gotove palačinke poklopite kako se ne bi hladili, pa napravite nadjev.

Heljdu stavite kuhati u 700 ml vode i na laganijoj vatri je kuhajte oko 15 minuta. Na ulju popržite na kockice izrezan pureći file, pa dodajte sitno nasjeckan mladi luk i tikvicu. Začinite po želji, pa dodajte skuhanu heljdu i sitno nasjeckan bijeli luk. Sve pržite na laganoj vatri oko 5 minuta.

Sa ovim nadjevom punite palačinke, pa ih slažite u veću vatrostalnu zdjelu ili dublju tepsiju. Zatim, u posebnoj zdjeli umutite jaja, pavlaku i mlijeku, pa sa tom smjesom prelijte palačinke. Sve stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni i pecite oko 15 minuta. Prilikom serviranja palačinke pospite dodatano sa narendanim parmezanom i poslužite uz zelenu salatu. U pripremi ovog jela, Žarki je pomogao Tefal.
KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.