8.5.2018. 9:50
0
Ćuftice iz rerne
Postoje brojni različiti recepti za mesne okruglice, loptice ili kolačiće, i svaki od njih ima neku svoju posebnost. Jedna od verzija ovog recepta su i ćufte, a Žarko Marić ih je ovoga puta pekao u rerni.
Sastojci:

300 g faširanog mesa
150 g svježe paprike (crvene, zelene, žute)
1 luk
2 češnja bijelog luka
300 ml paradajz sosa
mješavina začina
svježi peršun
so
kurkuma
prezla

Tefal štapni mikser Optitouch HB833138 Žarko je obično koristio za miksanje ukusnih krem supica, ali ovoga puta iskoristio je i njegovu dodatnu funkciju sjeckanja. Dakle, u zdjelicu za sjeckanje ubacite svježu papriku, luk i bijeli luk, te začinite i miksajte dok ne dobijete skoro pa kašu od povrća.

U posebnoj većoj zdjeli samljeveno povrće pomiješajte sa faširanim mesom, pa dodajte začine, peršun i prezlu, pa rukama umijesite smjesu od koje ćete praviti mesne okruglice, odnosno ćuftice. Ako vam se ne žuri, nije loše, da smjesu za ćufte ostavite oko sat vremena u frižideru.

Kod oblikovanja ćufti bitno je da probate praviti kuglice približno iste veličine kako bi se ravnomjerno ispekle. Čuftice veličine loptice za stoni tenis redajte u tepsiju, pa ih pecite na 200 stepeni oko 20 minuta.

Kada su ćuftice skoro pečene u šerpi ili dubljoj tavi zagrijte paradajz sos, u koji po potrebi možete dodati malo vode, pa ga začinite po želji. Kada sos proključa smanjite vatru, pa u njega dodajte pečene ćuftice i lagano ih krčkajte u umaku oko desetak minuta. Savršen prilog uz ove ćuftice je krompir pire!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.