15.5.2018. 14:22
0
Štrudlice sa suhim voćem
Jednostavnost je jedna od najbitnijih stvari kod recepata i ono što privlači ljude da naprave jela koja inače ne bi. Sigurno negdje u glavi imate podatak kako je štrudla zahtjevna za napraviti i oduzima mnogo vremena, ali sa ovim receptom Žarka Marića to će se definitivno promijeniti, a pravljenje štrudle biće redovna praksa u vašoj kuhinji.
Sastojci:
tijesto:
300 g brašna 
1 kašika sirćeta
prstohvat soli 
150 ml vode

nadjev: 
150 g suhih smokava 
150 g suhih marelica
150 g suhih šljiva 
topla voda
150 g oraha 
1 kašika ruma
1 kašika cimeta
1 kašika šećera
sok 1 limuna

Suhe smokve, marelice i šljive prelijte s toplom vodom i ostavite ih najmanje sat vremena da se namakaju. 

U većoj i široj zdjeli brašno pomiješajte sa sirćetom, vodom i malo soli, pa mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Pokrijte ga krpom, ili prozirnom folijom i ostavite da odmara oko 60 minuta.

Suho voće izvadite iz vode i krupno ga nasjeckajte, pa ga prebacite u širu zdjelu. Zatim dodajte krupno mljevene orahe, rum, cimet, šećer i sok od limuna. Sve dobro izmiješajte, a najbolje bi bilo da to radite rukama i da voće što jače stišćete dok ga miješate.

Odstajalo tijesto izvadite na pobrašnjenu površinu, pa ga razvaljajte na debljinu od otprilike 0,5 cm. Na trećinu tijesta rasporedite voćni nadjev, pa ga lagano urolajte u tijesto. Štrudlu prebacite u tepsiju obloženu papirom za pečenje, premažite je žumancem i pecite oko 15 minuta u zagrijanoj rerni na 200 stepeni. 

Gotovu štrudlu možete posuti miješavinom smeđeg šećera i cimeta, ili jednostavno šećerom u prahu. Kada se ohladi, narežite je na male štrudlice i poslužite uz šolju mlijeka ili nezaslađen čaj. Tefal, ideje bez kojih ne možete!


KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.